ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Η οδική ασφάλεια μέλημα όλων!
Η οδική ασφάλεια είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, ανεξαιρέτως. Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για τη διατήρηση της οδικής ασφάλειας, ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο καταγράφονται 1,3 εκατ. τροχαία ατυχήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα 43.000 θανάτους και 1,7 εκατ. τραυματισμούς.
 
Βασικότερη αιτία θνησιμότητας αποτελεί η κακή οδηγική συμπεριφορά, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, την οδήγηση χωρίς ζώνες ασφαλείας ή κράνος προστασίας κ.ά.
 
Για τη βελτίωση αυτών των αριθμών, απαιτείται συστηματική προσέγγιση του θέματος, κάτι που εξετάζεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια καθορίζει τους εξής τρεις τομείς δραστηριοτήτων: Πρώτον, την παρότρυνση των οδηγών αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου προς την υιοθέτηση μιας πιο υπεύθυνης συμπεριφοράς (όπως, για παράδειγμα, συμμόρφωση προς τους κανόνες και ταυτόχρονα καλύτερη αστυνόμευση της εφαρμογής τους). Δεύτερον, την ενίσχυση της ασφάλειας των οχημάτων, μέσω της προόδου της τεχνολογίας, και τρίτον, τη βελτίωση των οδικών υποδομών.
 
Επιπλέον, άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που αφορούν σωματικούς τραυματισμούς, οι οποίοι  προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την αποφυγή τους. Ωστόσο, για την επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών,  απαιτείται η ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (κράτη και τοπικές αρχές, βιομηχανία, εταιρείες μεταφορών και ιδιώτες).
 
Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές!
Όταν ένα κινούμενο όχημα προσκρούσει επάνω σε κάτι ή ακινητοποιηθεί βίαια, οι επιβαίνοντες σε αυτό εξακολουθούν να κινούνται εντός του αυτοκινήτου με την ίδια ταχύτητα που είχε αναπτύξει το αυτοκίνητο πριν από την ακινητοποίηση. Σε περίπτωση που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας, θα προσκρούσουν πάνω στο ταμπλό ή το παρμπρίζ, με ορμή η οποία ισούται με το γινόμενο των κιλών τους επί την ταχύτητα κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης.
 
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος 80 κιλών, σε μια πρόσκρουση με 60 χλμ./ώρα θα χτυπήσει με (60Χ80) 4.800 κιλά.
 
ΜΟΝΟ η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σας προφυλάξει σε μια τέτοια περίπτωση! 

Οικολογική οδήγηση
Η οδηγική συμπεριφορά παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση των καυσίμων, ανεξαρτήτως του αυτοκινήτου που οδηγείτε. Η υιοθέτηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει στη μείωση έως και 40% της κατανάλωσης καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Η οικολογική ή πράσινη οδήγηση, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ποιότητα ζωής στον πλανήτη, αφού μειώνει:
 
  • Την εκπομπή αερίων
  • Την κατανάλωση καυσίμων
  • Το θόρυβο
  • Το άγχος του οδηγού και των επιβατών
  • Το ποσοστό των ατυχημάτων
  • Το κόστος επισκευής και συντήρησης των οχημάτων

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφαλή οδήγηση μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: